Tenja

Tenja je prigradsko naselje 6 km jugoistočno od Osijeka, i danas je najveći mjesni odbor Grada Osijeka i po broju stanovnika i po površini. Površina mjesta je 47,19 km2 i po popisu stanovništva iz 2011. godine Tenje broji 7401 stanovnika. u 2500 kućanstava, 55 ulica, a Osnovnu školu Tenja pohađa više od 500 učenika.

Povijest

Tenja je u kasnom srednjem vijeku činila najistočniji dio posjeda plemića Korođskih. Budući da su uz Hrvate većinu starosjedioca činili Mađari oni su naselju nadjenuli ime Tenja što na mađarskom jeziku (tehén) znači krava. I jedni i drugi su 1526.g. pobjegli na zapad pred Turcima koji su oko 1680.g. u selo naselili srpsko stanovništvo iz južnih krajeva gornje Drine, Neretve te od Lima, Pive i Tare.

Godine 1763. posjed Tenje kupio je virovitički podžupan barun Ivan Kapistran Adamović, koji ga je uredio i naselio katolicima. Kasnije se naselje, zbog svoje veličine, oblikovalo kao cestovno mjesto s više pokrajinskih sokaka. U drugoj polovici 19. stoljeća Tenje je prvo pripalo općini Sarvaš, a istom 1889.g. Hrvatska vlada podigla je Tenje na samostalnu općinu s Antunovcem u kotaru osječkom.

Samo mjesto se do 20. siječnja 1914. g. zvalo „Tenje“, a tada je naziv promijenjen u „Tenja“. Tenja je bila upravna općina sve do 1962.g., kada je mjesto pridruženo općini Osijek. Do agresije na Hrvatsku 1991. g. Tenja se razvila u veliko prigradsko naselje. Ustrojem županija, gradova i općina 1993. godine Tenja je kao prigradsko naselje potpalo pod Grad Osijek. Za vrijeme Domovinskog rata, južni dio Tenje bio je jedno od središta pobune protiv hrvatske vlasti, te zadnje mjesto koje je okupirano na istočno-slavonskom bojištu (6.prosinca 1991.g.). Nakon mirne reintegracije 1997.g. i povratkom prognanika u mjestu je ponovno normaliziran život, i danas je Tenja jedno od rijetkih povratničkih mjesta u kojem je zabilježen rast stanovništva.

U crkvenom pogledu zna se da su se za katolike u Tenji brinuli franjevci iz Osijeka. Godine 1754. podigli su katolici u Tenji drvenu kapelu posvećenu Svetoj Ani. Rimokatolička župna crkva sv. Ane građena je od 1904. do 1905. godine. U vrijeme Domovinskog rata 1991.g. crkva je minirana i zapaljena, te je poslije rata obnovljena.


Zanimljivosti

Društveni život kakav postoji u Tenji, teško se može naći u bilo kojem mjestu u okolici.

Kulturno-tradicijske manifestacije „Pokladno jahanje“ i „Slavonijo, u jesen si zlatna“ nadišle su okvire mjesta, Grada pa i Županije te svake godine privlače sve više posjetitelja i prerastaju u turistički adut Grada Osijeka.

Najveći poljoprivredni atar u okolini, poslovna zona Tenja, farma Mamić te oko 200 manjih obrta tvore gospodarsku sliku Tenje.

Najpoznatiji malonogometni turnir koji privuče tisuće posjetitelja sportski je biser u organizaciji Nogometnog kluba Slavonac i nesebičnih volontera koji su danima svojim radom uključeni u organizaciju.
Inicijativom mjesnog odbora već dvije godine u organizaciji nekoliko udruga održava se proslava međunarodnog dana rada 1.svibnja koja uz biciklijadu i cjelodnevni program prerasta u prepoznatljiv događaj u cijelom mjestu.

Od ostalih sportskih događanja možemo izdvojiti turnir u boćanju, međunarodni turnir u odbojci, a svojim radom i aktivnostima se promiče i rukometni klub Tenja.

Važno je istaknuti kako ogranak UHDDR-a Tenja, u suradnji s mjesnim odborom, aktivno obilježava sve bitnije datume vezane uz Domovinski rat.

Jedna od najbitnijih udruga je i DVD Tenja, čiji članovi marljivim i nesebičnim radom doprinose razini sigurnosti svojih sumještana. Udruga je podigla razinu svog rada dolaskom profesionalaca Pakšeca i Brajdića, što je jamstvo kvaliteti obrazovanja mladih kadrova i razvoju infrastrukture koji je DVD-u prijeko potreban.

Godinama su tenjski branitelji domaćini mnogim skupinama branitelja koji dolaze ili prolaze kroz Tenju. Poseban događaj je dolazak motorista , kojih je ove godine bilo preko 700 koji voze karavanu od Korčule do Vukovara a njihova predzadnja postaja je upravo u Tenji.


Blizina Osijeka, mirnoća življenja, navedeni društveni život, mogućnosti sportskog i kulturnog odgoja djece i infrastrukturni razvoj Tenje su zalog za budućnost svim obiteljima koji svoj život planiraju provesti u ovom pitomom mjestu.